Sollicitatiebrief vs. motivatiebrief: Wat is het verschil?

Solliciteren voor een nieuwe baan kan spannend zijn. Het opsturen van een sollicitatiebrief en motivatiebrief kan helpen om jouw toekomstige werkgever te overtuigen dat jij de perfecte kandidaat bent. Maar wat maakt deze twee brieven anders? En bestaat er eigenlijk wel een verschil? We leggen het je in dit artikel graag uit.

Leestijd: 5 minuten

In de basis lijken een sollicitatiebrief en een motivatiebrief op elkaar. Toch hebben ze andere doelen.

Sollicitatiebrief

Laten we beginnen met de sollicitatiebrief. In de sollicitatiebrief leg je je cv uit. Je vertelt hier wat meer over je werkervaring, wat je geleerd hebt, je opleidingen en je vaardigheden. Houd er rekening mee dat een sollicitatiebrief geen herhaling van je cv is, maar dat je juist wat meer uitleg geeft. Een sollicitatiebrief is jouw kans om jouw ervaring, kennis en vaardigheden te delen en om te laten zien hoe goed ze aansluiten bij de functie-eisen. Het doel van een sollicitatiebrief is om de aandacht van de werkgever te trekken en ze te overtuigen om je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Maak je sollicitatiebrief niet te lang, een pagina is genoeg.

Motivatiebrief

Goed, nu de motivatiebrief. Een motivatiebrief gaat dieper in op jouw persoonlijke motivatie en waarom je geïnteresseerd bent in de baan. In je motivatiebrief leg je dus uit waarom je voor deze baan en deze werkgever hebt gekozen. Het doel van een motivatiebrief is om te laten zien dat je enthousiast bent over de baan. Maak je motivatiebrief niet langer dan een A4.

Tips voor het schrijven van een goede motivatiebrief

Je hebt een vacature gezien die jou op het lijf geschreven is. Tijd om je motivatiebrief te schrijven. Maar hoe doe je dit eigenlijk? We geven je wat tips:

  1. Zorg dat je motivatiebrief een goede openingszin heeft. Een goede openingszin zorgt ervoor dat je lezer nieuwsgierig is om verder te lezen.
  2. Leg uit wat jou motiveert om voor het bedrijf te willen werken en waarom de functie jou aanspreekt. Maak de brief persoonlijk en vermijdt standaardzinnen.
  3. Voorkom dat je straks een motivatiebrief opstuurt die vol met spellingsfouten staat. Lees je brief zelf eens goed door en vraag ook iemand anders of hij/zij je brief even wil nakijken.
  4. Sluit de brief af met een goede slotzin waarin je jouw enthousiasme voor de functie nog een keer duidelijk maakt.

Belangrijkste verschillen

Kort samengevat, een sollicitatiebrief benadrukt je ervaring en vaardigheden, terwijl een motivatiebrief focust op je persoonlijke motivatie en interesse in de baan. In een sollicitatiebrief schrijf je vaak zakelijk. In een motivatiebrief mag het wat persoonlijker zijn.

Wordt er niet gevraagd om een motivatiebrief, maar wil je die wel graag meesturen? Dat kan! Schrijf in de brief waarom je hebt gesolliciteerd, waarom je graag bij dat bedrijf wilt werken en waarom je denkt dat je geschikt bent voor de functie. Het belangrijkste is dat je een brief schrijft die duidelijk maakt waarom jij perfect bent voor de baan.

Loop je vast met het schrijven van je motivatiebrief? UBN kan jou hierbij helpen.

 

Zoek een baan die bij mij past

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook...

Hoe kun je zien of een uitzendbureau betrouwbaar is?

Ben je op zoek naar werk? Dan kun je via een uitzendbureau makkelijk en snel een baan vinden. Ook kun je via een uitzendbureau kijken of een bepaalde baan of bedrijf bij je past en eventueel doorstromen naar een vaste baan. In Nederland heb je veel uitzendbureaus. Maar hoe vind je een bureau dat niet alleen doet wat jij nodig hebt, maar ook eerlijk en betrouwbaar is? Waar moet je op letten als je voor een uitzendbureau gaat werken.

Lees verder

De leukste 1 aprilgrappen op het werk

Het is bijna 1 april, de dag van grappen en grollen. Heb jij zin om je collega’s eens flink in de maling te nemen? Wij hebben de leukste 1 aprilgrappen voor je verzameld. Bereid je voor om te lachen tot je buikpijn hebt, want deze grappen zijn absoluut onmisbaar!

Lees verder