Wat is een referentie?
Misschien heb je het wel eens voorbij zien komen toen je op zoek was naar je droombaan: een vraag naar een referentie. In vacatureteksten is het niet vreemd als hiernaar wordt gevraagd. Maar wat is een referentie eigenlijk?
Leestijd: 6 minuten
Een referentie is een persoon die iets positiefs over jou kan vertellen aan je mogelijke nieuwe werkgever. Deze persoon heeft met jou gewerkt of kent je goed in een professionele omgeving. Een referentie betekent letterlijk een verwijzing, oftewel een verwijzing van je oude werkgever naar je mogelijke nieuwe werkgever. Door referenties hopen recruiters en werkgevers meer te weten te komen over jouw kwaliteiten op de werkvloer.
Waarom zijn referenties belangrijk?
Referenties zijn een belangrijk onderdeel van je sollicitatie. Ze helpen je toekomstige werkgever om een beter beeld van jou te krijgen en te zien hoe je hebt gewerkt in eerdere banen. Een referentie van bijvoorbeeld een oude werkgever kan laten zien dat wat jij in je cv en sollicitatiebrief hebt geschreven, klopt. Zo hoort je toekomstige werkgever het niet alleen van jou, maar ook van iemand anders.
Met een referentie kun je laten zien dat je anders bent dan de andere kandidaten en dat je daarom goed past bij de baan.
Aan wie vraag je een referentie?
De persoon die je opgeeft als referentie noem je een referent. Het is belangrijk dat je nooit zomaar iemand opgeeft als referentie. Vraag altijd toestemming voordat je iemand als referentie opgeeft. Dat is niet alleen netjes, maar het geeft de referent ook tijd om zich voor te bereiden. Zo voorkom je dat de referent plotseling een belletje krijgt, zonder ergens vanaf te weten.
Wie geef je dan op als referentie? Het is slim om iemand te kiezen die echt iets over jou kan vertellen. Het is het beste om een oude werkgever of leidinggevende als referentie op te geven. Deze mensen weten namelijk hoe je in je vorige baan hebt gepresteerd.
Geen referentie, wat nu?
Het kan lastig zijn om een referentie op te geven als je nog geen werkervaring hebt. Wordt er niet gevraagd om een referentie? Laat het dan weg. Vraagt je toekomstige werkgever wel om een referentie? Overleg dan samen wat voor referentie je werkgever wil ontvangen. Misschien is je oude werkgever van je bijbaantje een goede optie. Of je docent of stagebegeleider.
Wat je ook doet, geef geen vrienden of familie op als referentie. Dit komt onprofessioneel over. De meeste vrienden of familieleden zijn positief over je, of je nu goed werk aflevert of niet.
Klaar voor jouw droombaan?
Zo, jij hebt nu alle info over referenties die je nodig hebt. Ben jij nog op zoek naar je droombaan? Bekijk dan snel onze openstaande vacatures. Bij UBN zijn we benieuwd naar wie jij bent. We nodigen je daarom uit voor een persoonlijk gesprek op een van onze vestigingen. Wij kijken verder dan alleen je cv. Jouw motivatie is voor ons minstens zo belangrijk!
Lees ook...
Je loonstrook uitgelegd
Na een week hard werken is jouw favoriete dag alweer aangebroken: payday! Je ogen vliegen over het (digitale) papier om te zien hoeveel geld je deze week op je rekening gestort krijgt. Maar weet je ook wat er verder allemaal op je loonstrook staat? Al die cijfers en afkortingen… Je loonstrook kan soms best verwarrend zijn. Toch is het ontzettend belangrijk dat je snapt hoe je loonstrook in elkaar zit. Je wilt toch weten wat je precies verdient?
Lees verderWat zijn reserveringen?
Na een week hard werken krijg jij je salaris gestort. Dat is lekker! Maar wist je dat je naast je normale salaris ook reserveringen opbouwt? Dit geld is er voor jou, zodat je ook betaald krijgt op dagen dat je vrij hebt genomen. Handig, toch?
Lees verder