Wat is een referentie?

Misschien heb je het wel eens voorbij zien komen toen je op zoek was naar je droombaan: een vraag naar een referentie. In vacatureteksten is het niet vreemd als hiernaar wordt gevraagd. Maar wat is een referentie eigenlijk?

Leestijd: 6 minuten

Een referentie is een persoon die iets positiefs over jou kan vertellen aan je mogelijke nieuwe werkgever. Deze persoon heeft met jou gewerkt of kent je goed in een professionele omgeving. Een referentie betekent letterlijk een verwijzing, oftewel een verwijzing van je oude werkgever naar je mogelijke nieuwe werkgever. Door referenties hopen recruiters en werkgevers meer te weten te komen over jouw kwaliteiten op de werkvloer.

Waarom zijn referenties belangrijk?

Referenties zijn een belangrijk onderdeel van je sollicitatie. Ze helpen je toekomstige werkgever om een beter beeld van jou te krijgen en te zien hoe je hebt gewerkt in eerdere banen. Een referentie van bijvoorbeeld een oude werkgever kan laten zien dat wat jij in je cv en sollicitatiebrief hebt geschreven, klopt. Zo hoort je toekomstige werkgever het niet alleen van jou, maar ook van iemand anders.

Met een referentie kun je laten zien dat je anders bent dan de andere kandidaten en dat je daarom goed past bij de baan.

Aan wie vraag je een referentie?

De persoon die je opgeeft als referentie noem je een referent. Het is belangrijk dat je nooit zomaar iemand opgeeft als referentie. Vraag altijd toestemming voordat je iemand als referentie opgeeft. Dat is niet alleen netjes, maar het geeft de referent ook tijd om zich voor te bereiden. Zo voorkom je dat de referent plotseling een belletje krijgt, zonder ergens vanaf te weten.

Wie geef je dan op als referentie? Het is slim om iemand te kiezen die echt iets over jou kan vertellen. Het is het beste om een oude werkgever of leidinggevende als referentie op te geven. Deze mensen weten namelijk hoe je in je vorige baan hebt gepresteerd.

Geen referentie, wat nu?

Het kan lastig zijn om een referentie op te geven als je nog geen werkervaring hebt. Wordt er niet gevraagd om een referentie? Laat het dan weg. Vraagt je toekomstige werkgever wel om een referentie? Overleg dan samen wat voor referentie je werkgever wil ontvangen. Misschien is je oude werkgever van je bijbaantje een goede optie. Of je docent of stagebegeleider.

Wat je ook doet, geef geen vrienden of familie op als referentie. Dit komt onprofessioneel over. De meeste vrienden of familieleden zijn positief over je, of je nu goed werk aflevert of niet.

Klaar voor jouw droombaan?

Zo, jij hebt nu alle info over referenties die je nodig hebt. Ben jij nog op zoek naar je droombaan? Bekijk dan snel onze openstaande vacatures. Bij UBN zijn we benieuwd naar wie jij bent. We nodigen je daarom uit voor een persoonlijk gesprek op een van onze vestigingen. Wij kijken verder dan alleen je cv. Jouw motivatie is voor ons minstens zo belangrijk!

Bekijk hier onze vacatures

Lees ook...

Hoe werkt het fasensysteem?

Als je werkt via een uitzendbureau, dan heb je rechten en plichten. Hoe langer je werkt, hoe meer rechten je opbouwt. Uitzendbureaus gebruiken hiervoor een fasensysteem, dat is vastgelegd in de cao voor uitzendkrachten. Wat betekent het fasensysteem voor jou en hoe werkt het?

Lees verder

Hoe maak je een goed cv?

Je hebt een vacature gezien waar je graag op zou willen solliciteren. Tijd om aan de slag te gaan met het schrijven van je cv. Een cv, kort voor curriculum vitae, is een document waarop een samenvatting staat van je werkervaring, opleidingen, vaardigheden en andere belangrijke zaken, zoals diploma’s en certificaten. Kort samengevat: je cv is eigenlijk een presenteerblaadje van jezelf.

Lees verder