Hoe maak je een goed cv?

Je hebt een vacature gezien waar je graag op zou willen solliciteren. Tijd om aan de slag te gaan met het schrijven van je cv. Een cv, kort voor curriculum vitae, is een document waarop een samenvatting staat van je werkervaring, opleidingen, vaardigheden en andere belangrijke zaken, zoals diploma’s en certificaten. Kort samengevat: je cv is eigenlijk een presenteerblaadje van jezelf.

Leestijd: 6 minuten

Meestal kijkt een recruiter eerst naar je cv voordat hij je sollicitatiebrief leest. Het doel van je cv is dus om snel te laten zien wie jij bent en wat jij kunt. Een goed cv kan je helpen om op te vallen tussen andere kandidaten en maakt de kans groter dat je de baan krijgt.

Welke informatie zet je op je cv?

Dus, wat voor informatie zet je eigenlijk allemaal op je cv, dat presenteerblaadje van jezelf? Je cv heeft in elk geval de volgende inhoud:

Contactgegevens:
Om contact met je op te kunnen nemen is het belangrijk om je contactgegevens te vermelden op je cv. Hierin staat in elk geval je voor- en achternaam, je adres, je woonplaats, je geboortedatum, je (mobiele) telefoonnummer en je e-mailadres.


Opleidingen:
Vermeld hier alle opleidingen, cursussen en trainingen die je hebt gevolgd. Begin met je huidige of meest recente opleiding, training of cursus. Die komt bovenaan te staan. Daarna volgen je eerdere opleidingen, trainingen of cursussen, waarbij de oudste onderaan komt te staan. Zet er ook de jaartallen bij en of je een diploma of certificaat hebt behaald.


Werkervaring:
In een vacature wordt vaak gevraagd naar je werkervaring. Vermeld hier je werkervaring per werkgever. Ook hier komt het meest recente bovenaan te staan. Heb je veel verschillende banen gehad? Leg dan alleen bij de baan -die voor jouw toekomstige baan nuttig is- uit wat je gedaan hebt.


Vaardigheden:
Hier vertel je over de dingen die je goed kunt en die belangrijk zijn voor de baan waarvoor je solliciteert. Bijvoorbeeld, als je een certificaat hebt om een heftruck te besturen, kun je dat hier opschrijven.


Interesses:
Om je cv nog persoonlijker te maken kun je afsluiten met je interesses. Let er wel op dat je hier alleen relevante hobby’s en interesses benoemd die de recruiter een beter beeld geeft van jou als persoon. Naast dat het je cv nog persoonlijker maakt zijn hobby’s en verborgen talenten ook altijd goede onderwerpen tijdens het gesprek.

 

Heb je bovenstaande punten doorgelopen? Voeg dan nog een foto van jezelf toe. Het toevoegen van een foto is niet verplicht, maar het kan je cv opvallender maken en een persoonlijk tintje geven. Zorg wel dat het een nette, professionele foto van jezelf is en vermijd vakantiefoto’s.

De puntjes op de i

Als je klaar bent om je cv te versturen, controleer het dan nog eens op de volgende punten. Dan weet je zeker dat jouw cv er goed uit ziet:

  • Zorg dat je cv niet langer is dan maximaal 2 pagina’s.
  • Maak je cv duidelijk. Dit kun je doen door bijvoorbeeld tussenkopjes toe te voegen.
  • Zorg dat je een net e-mailadres hebt met daarin de naam waarmee je ook solliciteert (bijvoorbeeld: jan.devries@email.com).
  • Laat je cv altijd door iemand anders checken. Die persoon haalt er misschien nog een fout uit die je zelf niet had gezien.

Wees eerlijk

Het spreekt misschien voor zich, maar wees eerlijk bij het maken van je cv. Veel mensen willen graag bepaalde dingen op hun cv mooier maken dan ze zijn. Doe dit niet. Door kwaliteiten op jouw cv te beschrijven die jij niet of onvoldoende beschikt, krijg je misschien wel een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek, maar val je uiteindelijk door de mand.

Kom je er niet uit of weet je niet waar je moet beginnen? Geen probleem; ook zonder cv kun je bij UBN solliciteren. Bij UBN helpen we je graag verder. Heb je net je cv geschreven en ben je klaar om te solliciteren? Bekijk dan snel onze openstaande vacatures.

Bekijk hier onze vacatures

Lees ook...

Werken in een ploegendienst: alles wat je moet weten

Heb je je ooit afgevraagd hoe het is om te werken als de meeste mensen slapen? Of om ‘s ochtends vroeg al volop bezig te zijn terwijl de rest van de wereld nog wakker moet worden? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over werken in ploegendienst.

Lees verder

Updates voor uitzendkrachten

Bij UBN vinden we het belangrijk dat jij precies weet waar je aan toe bent. Hier vind je nieuws en informatie die voor jou belangrijk is.

Lees verder