De populairste vragen tijdens je sollicitatie

Vragen die je bijna altijd krijgt en die iemand kunnen vertellen of je bij het bedrijf past en geschikt bent voor de baan. Hoe je deze vragen het best kunt beantwoorden en een blijvende indruk kunt achterlaten.

Leestijd: 3 minuten

Een sollicitatiegesprek is vaak een noodzakelijke stap als je probeert een nieuwe baan te krijgen. In zo’n gesprek kan het bedrijf waar je wilt werken jou beter leren kennen. Maar zie het vooral ook andersom: op deze manier kun jij bekijken of het bedrijf bij jou past. Tijdens zo’n gesprek krijg je verschillende vragen. Niet alleen om te onderzoeken wat je kunt, maar ook om een beeld te krijgen van wie je bent als persoon. Vragen die je bijna altijd krijgt en die iemand kunnen vertellen of je bij het bedrijf past en geschikt bent voor de baan. Laten we eens kijken naar de populairste sollicitatievragen. Hoe kun je deze vragen het best beantwoorden om een blijvende indruk achter te laten.

1. Kun je jezelf kort voorstellen?

Vertel kort iets over wie je bent, waar je vandaan komt en waarom je denkt dat je deze baan goed kunt uitvoeren.

2. Waarom heb je interesse in deze functie?

Waarom lijkt deze baan je leuk? Wat spreekt je aan? Het kan iets zijn als “Ik hou van wat jullie doen” en “ik denk dat ik hier heel goed in ben”

3. Wat zijn je sterke punten?

Wat maakt jou geweldig? Vertel iets waar je echt goed in bent en geef er een voorbeeld bij. Vertel het liefst iets wat nuttig is voor de baan. Maar omdat dit beste een lastige vraag is om antwoord op te geven, kun je deze vraag ook op een andere manier beantwoorden: Wat zou jouw beste vriend(in) of familielid hierover zeggen over jou?

4. Wat zijn je zwakke punten?

Iedereen heeft wel iets waar ze niet zo sterk in zijn. Vertel iets, maar zeg er ook bij hoe je daaraan werkt. Niemand is perfect, toch?

5. Hoe ga je om met stress of drukke periodes?

Iets als “Ik blijf kalm en pak dingen stap voor stap aan. Een goede playlist met relaxte muziek kan ook wonderen doen.”

6. Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Waar droom je van? Misschien iets als “Ik zie mezelf nog steeds enthousiast hier werken, hopelijk met wat extra verantwoordelijkheden.”

7. Wat weet je over ons bedrijf?

Doe alsof je op onderzoek uitging voor een spannend project. Benoem een paar coole/interessante dingen die je hebt ontdekt.

8. Heb je nog vragen voor ons?

Gooi er iets uit als “Als ik hier elke dag ga werken, wat wordt dan mijn go-to lunchplek?” Het laat zien dat je ook over de dagelijkse dingen nadenkt.

9. Hoe ga je om met samenwerking en werken in een team?

Vertel een grappig verhaal over een keer dat jij en je collega’s iets groots hebben bereikt. Teams kunnen geweldig zijn, toch?

Onthoud dat persoonlijkheid en eerlijkheid belangrijk zijn. Wees ‘echt’ en gebruik concrete voorbeelden om je antwoorden te ondersteunen. Het is ook goed om te oefenen met deze vragen, zodat je zelfverzekerd en goed voorbereid overkomt tijdens het sollicitatiegesprek.

 

Bij UBN Uitzendbureau nodigen wij je altijd uit voor een persoonlijk gesprek op één van onze vestigingen. Wij kijken verder dan alleen je cv. Jouw motivatie is voor ons minstens zo belangrijk! Stel je bij een kennismakingsgesprek bij UBN geen strak sollicitatiegesprek voor, maar een informeel praatje. Bereid je met de tips hierboven alvast een beetje voor.

Wij zorgen dat je nieuwe werkplek bij je past. En we werken alleen voor bedrijven die goed omgaan met onze uitzendkrachten. Zien wij een klik met onze opdrachtgever en ben je ook enthousiast? Dan stellen wij je gelijk voor bij de opdrachtgever en maak je ook kennis met de opdrachtgever. Zij willen natuurlijk ook graag beoordelen of de klik die wij hebben gezien terecht is.

Contact

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook...

Hoe werkt het fasensysteem?

Als je werkt via een uitzendbureau, dan heb je rechten en plichten. Hoe langer je werkt, hoe meer rechten je opbouwt. Uitzendbureaus gebruiken hiervoor een fasensysteem, dat is vastgelegd in de cao voor uitzendkrachten. Wat betekent het fasensysteem voor jou en hoe werkt het?

Lees verder

Wat is een referentie?

Misschien heb je het wel eens voorbij zien komen toen je op zoek was naar je droombaan: een vraag naar een referentie. In vacatureteksten is het niet vreemd als hiernaar wordt gevraagd. Maar wat is een referentie eigenlijk?

Lees verder