Sollicitatietips om succes te vergroten

Sollicitatietips bieden waardevolle begeleiding en advies om je sollicitatiesucces te vergroten, je zelfvertrouwen te versterken en je voor te bereiden op een positieve indruk tijdens het sollicitatieproces.

Leestijd: 2 minuten

Pas je cv aan

Pas je cv aan op de specifieke functie waarvoor je solliciteert. Zorg ervoor dat je relevante vaardigheden, werkervaring en prestaties benadrukt die aansluiten bij de functie-eisen. Een duidelijke, beknopte en overzichtelijke opmaak is ook belangrijk.

Bereid je goed voor op een sollicitatie

Voordat je solliciteert, is het belangrijk om je te verdiepen in het bedrijf en de persoon met wie je het gesprek zult hebben. Op die manier kun je tijdens het gesprek laten zien dat je geïnteresseerd en enthousiast bent. Neem de tijd om het bedrijf op te zoeken, bekijk de website en bekijk hun sociale media-accounts. Op deze manier kun je tijdens het gesprek relevante vragen stellen en een goede indruk maken. Zorg er vooral voor dat je op de hoogte bent van hun visie, missie en de diensten die ze aanbieden. Zorg ervoor dat je je huiswerk doet!

Zorg dat je op tijd bent

Kom. Op. Tijd. Voor sommigen is dat makkelijker gezegd dan gedaan… Het is echter ontzettend belangrijk! Het beste is om er ongeveer 10 minuten eerder te zijn. Controleer dus van tevoren waar je moet zijn en hoe je daar kunt komen. Het is ook handig om wat extra tijd in te plannen, zodat je niet hoeft te haasten en rustig kunt arriveren. Als je dreigt te laat te komen voor de sollicitatie, bijvoorbeeld vanwege vertraging met het openbaar vervoer, bel dan even om dit door te geven. Het overkomt iedereen weleens.

Wees professioneel en toon zelfvertrouwen

Kleed je gepast voor het sollicitatiegesprek. Wees tijdens het gesprek zelfverzekerd, maar overdrijf niet. Zorg voor een goede lichaamstaal en maak oogcontact. Wees ook vriendelijk en beleefd tegen iedereen die je tijdens het proces ontmoet, inclusief de receptionist of andere medewerkers.

Stel zelf ook vragen

Het is essentieel om zelf ook vragen te stellen. Op deze manier laat je echt zien hoe geïnteresseerd je bent in de functie, het bedrijf en je gesprekspartner. Stel vragen over de werkzaamheden, de werksfeer of de verwachtingen.

Eindig met een vraag

Meestal wordt er aan het einde de vraag gesteld: “Heb je nog vragen?” of “Is er nog iets dat je van ons wilt weten?”. Maak van deze kans gebruik! Maak indruk door een krachtige en originele vraag tot het laatste moment te bewaren, of toon lef en vraag direct naar de vervolgstappen in het sollicitatieproces.

Volg na de sollicitatie op

Stuur binnen 24 uur na het sollicitatiegesprek een bedankbriefje of e-mail om je waardering te tonen voor de mogelijkheid om te solliciteren. Dit laat zien dat je echt geïnteresseerd bent in de functie en je toewijding aan de procedure.

Blijf positief en geef niet op

Het sollicitatieproces kan soms lang duren en het kan zijn dat je een aantal afwijzingen ontvangt voordat je een aanbieding krijgt. Laat je niet ontmoedigen en blijf positief. Gebruik eventuele afwijzingen als leermomenten en blijf werken aan het verbeteren van je sollicitatievaardigheden.

Lees ook...

Je loonstrook uitgelegd

Na een week hard werken is jouw favoriete dag alweer aangebroken: payday! Je ogen vliegen over het (digitale) papier om te zien hoeveel geld je deze week op je rekening gestort krijgt. Maar weet je ook wat er verder allemaal op je loonstrook staat? Al die cijfers en afkortingen… Je loonstrook kan soms best verwarrend zijn. Toch is het ontzettend belangrijk dat je snapt hoe je loonstrook in elkaar zit. Je wilt toch weten wat je precies verdient?

Lees verder

Wat zijn reserveringen?

Na een week hard werken krijg jij je salaris gestort. Dat is lekker! Maar wist je dat je naast je normale salaris ook reserveringen opbouwt? Dit geld is er voor jou, zodat je ook betaald krijgt op dagen dat je vrij hebt genomen. Handig, toch? 

Lees verder